Skip to content

Vier boeren uit de regio gaan koolstof vastleggen in de bodem. Hakkers is één van de eerste bedrijven in Altena die deelneemt aan dit innovatieve pilotproject. Eén van de uitdagingen die wij aanpakken is klimaatverandering.

Hakkers compenseert CO2 uitstoot met carbon farming

De verduurzamingsopgave in onze sector is groot. Met biobrandstoffen, zonnepanelen en vernieuwing van ons materieel werken we hard aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Een volledig CO2-neutraal project is daarmee echter nog niet mogelijk. Daarom gaat Hakkers samenwerken met vier boeren in de omgeving om koolstof vast te leggen op landbouwgrond: Carbon Farming. Hiermee compenseren wij de rest-uitstoot die overblijft binnen duurzame projecten. Op maandag 19 december 2022 was de feestelijke ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst op het gemeentehuis te Almkerk.

Slimme maatregelen

Het pilotproject duurt vijf jaar, waarin Hakkers 40 ton CO2 per jaar compenseert. De boeren binden CO2 in de bodem met slimme maatregelen die gebruik maken van de kracht van de natuur. Planten en gewassen zetten CO2 uit de lucht om in biomassa. Diverse maatregelen zorgen ervoor dat de koolstof ook daadwerkelijk wordt vastgehouden in de bodem. Naast CO2-binding zijn er nog extra voordelen: de biodiversiteit neemt toe en de landbouw kan beter tegen klimaatextremen. Het lokale aspect was doorslaggevend in het project. Door samenwerking in de regio laten wij zien dat we samen verder komen. Met vastlegging van onze CO2-uitstoot door boerenbedrijven draagt Hakkers bij aan een duurzame toekomst voor beide sectoren.

Ruimte voor extra deelnemers

Het Carbon Farming project is een initiatief van GO2Positive, opgericht door de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). Naast Hakkers is ook IVECO Schouten uit Giessen deelnemer. De Gemeente Altena steunt het initiatief met een bijdrage en promotie. De vier boeren zijn Landbouwbedrijf Straver (Almkerk), VOF Vermuë – Kivits (Hank), De Graaf VOF (Nieuwendijk) en landbouwbedrijf Van der Schans (Drongelen). De koolstofboeren kunnen zo’n 1000 ton CO2 vastleggen in 5 jaar, en er staan nog meer koolstofboeren klaar om mee te doen. Er kunnen dus nog bedrijven deelnemen die hun CO2-uitstoot willen compenseren.

Meer informatie: GO2Positive

 

NIKS IS MOOIER DAN EEN UITDAGING AANGAAN

Wil je samen met Hakkers de uitdaging aangaan om van jouw project een succes te maken? Wij leveren met creativiteit een resultaat van blijvende waarde.

Daag ons uit!

De eerste stap op weg naar een passende oplossing.