
Ballast Nedam Infra & Hakkers Waterbouw zetten succesvolle samenwerking voort met bouw van een grote zeesteiger in Duitsland
Ballast Nedam Infra en Hakkers Waterbouw slaan opnieuw de handen ineen voor de bouw van een grote zeesteiger als onderdeel van een nieuwe LNG-terminal in Brunsbüttel, Duitsland. De opdracht is verstrekt namens German LNG en zal worden uitgevoerd in onderaanneming van hoofdaannemer CS Gas North. Dit is een samenwerking tussen de Spaanse bedrijven Cobra en Sener. De bouw van de zeesteiger start in de zomer van 2025 en zal naar verwachting begin 2027 worden afgerond.
Samenwerking en toegevoegde waarde
“Samenwerken zit in het DNA van Ballast Nedam,” zegt Richard Majoor, directeur bij Ballast Nedam Infra. “In combinatie met Hakkers en CS Gas North willen we bouwen aan een proactieve en efficiënte samenwerking. Ballast Nedam en Hakkers vullen elkaar goed aan: Ballast Nedam heeft ruime ervaring in projectmanagement bij complexe bouwprojecten, terwijl Hakkers als specialist in waterbouw en staalconstructies inhoudelijke waarde toevoegt.”
Hein van Laar, commercieel directeur bij Hakkers Waterbouw, vult aan: “Als specialist in zware waterbouwkundige heiwerken en staalbouw zijn wij bijzonder trots om dit project te realiseren. We zien dat we in Duitsland echt wat kunnen toevoegen met onze expertise.”
Duurzaam en toekomstgericht
De zeesteiger wordt uitgerust om schepen tot 267.000 m³ te ontvangen. Naast de hoofdaanlegplaats wordt ook een kleinere aanleglocatie gerealiseerd voor LNG-bunkerschepen en bakken. De steiger biedt een loscapaciteit van 14.000 m³ per uur en een laadcapaciteit van 3.000 m³ per uur. Diverse kraanschepen, drijvende bokken en pontons zullen worden ingezet tijdens de bouw, waarbij de nieuwste technologieën worden benut om de processen efficiënt en duurzaam te laten verlopen.
De ontwikkeling van de LNG-terminal en zeesteiger past binnen de groeiende vraag naar duurzame energieoplossingen in Europa. Het project draagt bij aan de Europese energietransitie en aan een veilige, betrouwbare energievoorziening voor de toekomst. Met deze samenwerking zetten Ballast Nedam Infra en Hakkers Waterbouw een belangrijke stap in de realisatie van duurzame infrastructuur en verdere Europese samenwerking.